dilluns, 7 de setembre del 2009

PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

Al municipi d’Ager es troba el Centre d’Observació de l’Univers. Arribats a Àger en trobareu fàcilment un indicador per acostar-vos-hi. Consta d’un parc de telescopis, un planetari i vàries aules. Les visites poden ser diürnes o nocturnes i podeu consultar-ne la web per més detalls. En una visita típica podreu mirar pel telescopi (el sol si és de dia i els estels de nit i no hi ha núvols) i assistir a una projecció al planetari sobre l’orìgen de l’univers.

La web.







MÓN SANT BENET

Entre Sant Fruitós de Bagés i Navarcles es troba el monestir de Sant Benet. Fundat a finals del segle X en estil prerromànic, fou refet ja més endavant en estil romànic. El monestir fou independent fins que passà a pertànyer al monestir de Montserrat. El 1835 patí la Desamortització de Mendizábal i acabà en mans de la família del pintor modernista Ramon Casas. Finalment, fou venut a Caixa de Manresa i actualment forma part del complex Món Sant Benet, on si fant diferents activitats, hi ha un hotel, restaurant, botiga…. La visita al monestir és guiada i compta amb la projecció de diversos audiovisuals, al llarg de casi una hora i mitja de visita. A part de la visita anomenada romànica al monestir es pot fer la visita modernista, una mica més curta. Abans d’anar-hi procureu concretar els horaris, doncs no són molt seguits. Les persones amb mobilitat reduïda tenen facilitats per fer la visita.

La web.













MONESTIR DE POBLET

Situat a la Conca de Barberà, als peus de les Muntanyes de Prades, es troba el Monestir de Poblet, panteó real de la Corona d'Aragó. El monestir fou fundat per l’orde del Císter. Posteriorment, però, el 1835 patí la desamortització de Mendizábal, i restà cent anys abandonat, amb la qual cosa fou saquejat i les tombes reials profanades. Entre aquestes tombes trobem les de Jaume I el Conqueridor, únic del que es van identificar les restes, gràcies a la bona conservació i a que feia dos metres d’alçada. També hi les tombes de Pere III, Martí l’Humà, Alfons I, entre els del Casal de Barcelona, i diverses tombes de la dinastía Tràstamara. Actualment el monestir està habitat per monjos benedictins. La visita és guiada i es té accés al claustre, l’esglèsia, el celler, l’antiga cuina, el refrectori i alguna altra sala. El menjador i la biblioteca només es poden veure de fora, i estan en ple ús. Acabada la visita es pot accedir lliurement al palua del rei Martí, al mateix recinte.

La web.